Obzirom da se čekalo da naša Vlada potpiše sporazum u vezi razgovora sa Prištinom 9. aprila 2013. godine, zvanično je izjavila da neće potpisati sporazum koji je predložila Ketrin Ešton. Istu su obavestili da iako neće da potpišu predviđeni sporazum (koji nije korektno sastavljan), ali su spremni da nastave razgovore sa Prištinom. Ovakvu odluku Vlada je donela imajući u vidu energični i uporni stav Njegove svetosti Patrijarha Irineja, koji je dva puta primio rukovodstvo Srbije i to predsednika Republike Nikolića, predsednika Vlade Dačića i prvog potpredsednika Vlade Vučića.

U međuvremenu javnost je saznala da je predsednik Vlade Ivica Dačić otišao u Moskvu sa grupom privrednika, međutim u „Politici“ od 11.4.2013. godine je na prvoj stranici javljeno da se Dačić sastao i sa predsednikom Rusije Putinom koji je tom prilikom izjavio: „Posebno su bliski odnosi Srbije i Rusije“. Premijer Dačić je izjavio: „Srbija zna i misli da je Rusija najbolji prijatelj srpskog naroda“. Prilikom tog susreta se ipak raspravljalo i o situaciji u vezi sa Kosovom i odlukom Srbije da nastavi pregovore, ali bez potpisivanja sporazuma.

Dimitrij Medvedev, predsednik ruske Vlade podržao je stav Srbije po pitanju Kosova ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba: „Vi trebate da budete u najvećoj meri zainteresovani da rešite to pitanje, a mi da vas u potpunosti pomognemo. Nemojte da se stekne utisak da se od Rusije očekuje više nego od same Srbije“.

Tokom daljeg razgovora rekao je da je Srbija privilegovani i posebni partner Rusije, a partnerski odnosi treba da budu efikasni i uzajamno korisni.

Dačić je posebno izrazio zahvalnost povodom potpisivanja sporazuma o ruskom kreditu.